Puccini

Giacomo Puccini

Geboren in Lucca (It.) op 22 december 1858
Overleden in Brussel op 29 november 1924

Giacomo Puccini stamt uit een familie die generaties beroepsmusici heeft opgeleverd. Zijn vader overleed, toen hij vijf jaar oud was. Zijn oom, Fortunato Magi, zette zijn muzikale opleiding voort, al was de jonge Giacomo geen gemakkelijke leerling vanwege gebrek aan discipline. Als tienjarige trad hij als koorknaap toe in de kerk San Marino e San Michele. Op 18-jarige leeftijd ging hij in Milaan verder studeren, o.m. aan het Conservatorium Giuseppe Verdi.
Puccini groeide op tot een levensgenieter die een opera schreef als hij krap bij kas zat. Dat beklemtoont ook zijn genialiteit: hij leek op bevel meesterlijke opera’s uit zijn mouw te kunnen schudden. Maar eenmaal aan het werk stortte hij zich volledig in een nieuw operaproject, en deed vervolgens alles om tot een goed eindresultaat te komen. Legendarisch is zijn enorme hoeveelheid wijzigingen in het libretto van zijn opera Manon Lescaut en de daarmee gepaard gaande heftige discussies met de schrijvers.

In 1884 begon hij een relatie met een getrouwde vrouw, Elvira Bonturi. Ze trouwden, kregen één zoon en vestigden zich in Torre del Lago. Puccini had geregeld buitenechtelijke affaires.
Na zijn verdere grote successen La Bohème en Tosca componeerde Puccini nog maar weinig. In 1903 raakte hij gewond als gevolg van een auto-ongeluk. In 1906 overleed Giacosa, zijn moeder. In 1909 ontstond een schandaal nadat zijn dienstmeisje zelfmoord had gepleegd. Puccini’s vrouw had haar valselijk beschuldigd van een verhouding met haar man. In 1912 overleed Giulio Ricordi, zijn uitgever.
Puccini overleed in 1924 te Brussel als gevolg van complicaties bij de behandeling van keelkanker. Zijn laatste opera, Turandot, bleef onvoltooid; de laatste twee scènes werden afgemaakt door Franco Alfano. In 2001 schreef Luciano Berio een alternatieve versie voor deze slotscènes.

Puccini wordt beschouwd als een van de beste operacomponisten aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Puccini’s opera’s bespelen meestal hevig oplaaiende passies: pathos, wanhoop, erotiek. Politiek was hij, in vergelijking tot Verdi, niet geïnteresseerd.
In Torre del Lago wordt jaarlijks als een eerbetoon aan de componist een aan hem gewijd festival georganiseerd.

Opera’s

La Bohème
Madama Butterfly
Tosca