Jan Brandts Buys Festival

 

Op 12 september 1868 werd in de Beukerstraat in Zutphen Jan Willem Frans Brandts Buys geboren. Hij was de meest talentvolle musicus van een zeer muzikaal gezin en ontwikkelde zich al vroeg tevens tot componist. In de periode tussen 1905 en 1916 bereikte hij in zijn kamermuziek, opera's, verschillende liederen en enkele pianowerken een opvallend niveau. Zijn opera Die Schneider von Schönau beleefde in 1916 in Dresden een zeer succesvolle wereldpremière en is tot halverwege de 20e eeuw honderden keren uitgevoerd, w.o. door de Nederlandse Opera. Hij kan dan ook de meest succesvolle Nederlandse operacomponist worden genoemd.
Sinds W.O. II raakte hij wat in de vergetelheid. Vanaf de 90-er jaren van de vorige eeuw is er toch weer sprake van een opleving en zijn met name een aantal strijkkwartetten van zijn hand geregeld te horen, o.a via de radio.

De 150e geboortedag is aanleiding voor een 3-daags festival, gewijd aan zijn werk en bedoeld om zijn muzikale erfgoed blijvend te ontsluiten. Het festival wordt gehouden van 21 t/m 23 september 2018 in Zutphen (met inleidend concert op 12 september)

De organisatie is in handen van de Stichting 401Nederlandse Opera's, gevestigd te Uitdam. Voor meer info: www.brandtsbuysfestival,nl

Partners in de organisatie zijn:
1.   Het Operaplatform Gelderland-Overijssel
2. .Jan ten Bokum, musicoloog, wonend in Zutphen en schrijver van Jan Brandts Buys, een Nederlander in Oostenrijk (2003) over leven en werk van JBB

Voor programma en reserveren klik hier