Die Zauberflöte: Een alchemistische allegorie

Uitverkocht!

Het jaar 2019 kan worden uitgeroepen tot Zauberflöte-jaar. Begin augustus is er een grote uitvoering in de Steengroeve bij Winterswijk. En half september verzorgt de Zomeracademie Zutphen een bijzondere uitvoering, zowel in de Hanzehof als in de buitenlucht bij de Berkelpoort.

Aanleiding voor het Operaplatform om een lezing over deze bijzondere opera te organiseren op zaterdag 11 mei a.s. van 16.00-18.00u.
De repetities zijn dan al aan de gang en dat gaat niet geheel ongemerkt voorbij....

Derde en laatste lezing van dit seizoen

Er kan helaas niet meer gereserveerd worden.

Zaterdag  11 mei 2019, 16.00-18.00u
Tjeu van den Berk, auteur van het boek
Papageno & Papagena
het Mercuriale Vogelpaar in Die Zauberflöte
Marspoort Galerie
Marspoortstraat 9A
7201 JA Zutphen

Die Zauberflöte, de laatste opera van Mozart, heeft vanaf de première in 1791 tot nu toe de gemoederen sterk bezig gehouden. Heeft de muziek van meet af aan tienduizenden weten te ontroeren, over de strekking van het verhaal zelf bleef men fundamenteel verdeeld. Tjeu van den Berk heeft enkele jaren geleden een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de ontsluiering van het libretto. Volgens hem beeldt de opera de mystieke inwijding van de menselijke ziel uit met behulp van alchemistische symbolen.

Mozart en de tekstdichters van de opera waren vrijmetselaar. In hun inwijdingsrituelen stonden alchemistische symbolen centraal. Die spiritualiteit wilden ze op de bühne laten zien. De alchemisten wilden ‘vuur’ en ‘water’ verbinden tot een ‘heilig huwelijk’. Voor  Mozart en zijn logebroeders betrof het hier een spiritualiteit waarin de duistere en lichtende krachten in een mens een huwelijk dienden aan te gaan.

Tijdens zijn voordracht zal Van den Berk inzicht geven in de verschillende levensbeschouwelijke dimensies van de opera. Dit zal gepaard gaan met het projecteren van fragmenten uit de opera, en met het vertonen van alchemistisch beeldmateriaal.
Dr. Tjeu van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Hij werkte aan de Katholieke Universiteiten te Amsterdam en te Utrecht. Hij houdt zich in zijn vakgebied bezig met ‘initiatie’, ‘religie en kunst’ en ‘symbolen’. In zijn werk staat het denken van Carl Gustav Jung centraal. Hij schreef twee boeken over Mozarts laatste opera. Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie (1995/5de druk) & Papageno en Papagena. Het mercuriale vogelpaar in Die Zauberflöte 2017).