Bizet

Georges Bizet

Geboren in Parijs op 25 oktober 1838
Overleden in Bougival op 3 juni 1875

Bizet werd geboren in Parijs als enig kind uit het huwelijk van twee muzikale ouders. Zijn vader was aanvankelijk kapper en pruikenmaker, maar later zangleraar, zijn moeder was pianiste en afkomstig uit een beschaafde en zeer muzikale familie. Zij gaf aan de jonge Georges zijn eerste pianolessen. Hij bleek al snel talent te hebben en ging daarom vanaf zijn negende jaar aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs studeren, waar hij vele competities won. Hij was leerling van onder anderen Charles Gounod  en Jacques Halévy, met wiens jongste dochter Geneviève hij later zou trouwen. In 1857, Bizet was toen negentien, won hij de prestigieuze Prix de Rome voor de eenakter Le Docteur Miracle. Deze aanmoedigingsprijs stelde hem in staat enige jaren in Italië te studeren.
Bizet is vooral bekend door zijn opera’s, Een van zijn weinige directe successen was de opera Les pêcheurs de perles (De parelvissers). Hij schreef het stuk voor de Opéra-Comique in Parijs in 1863. De opera is vooral bekend om het duet voor tenor en bariton, Au fond du temple saint.

Hij overleed op 36-jarige leeftijd aan een hartinfarct. De première van zijn meest bekende werk, Carmen, maakte hij niet meer mee.

Opera’s:

Carmen