Bellini

Vincenzo Bellini

Geboren  in Catania (It.) op 3 november 1801
Overleden in Puteaux (Fr.) op 23 september 1835

Bellini is geboren op Sicilië in een muzikale familie. Zijn grootvader, die organist was, bracht hem zowel klassieke muziek bij als ook volksmuziek van die tijd. Wat hij bijvoorbeeld hoa zisorde van herders die in adventstijd op doedelzakken kwamen spelen, heeft geleid tot een aantal van zijn stijlkenmerken .
Reeds als adolescent kwam hij veel in de salons in Catania. Hij zag er goed uit en was charmant in de omgang. Dit netwerken leverde hem een beurs op, waarmee hij in Napels, toen een van de grootste muzieksteden, verder kon gaan studeren.
In 1826 brak hij met zijn eerste succesvolle opera door als componist. Kort daarop vertrok hij naar Milaan, waar hij een hechte samenwerking begon met de librettist Felice Romani. In de daarop volgende jaren componeerde hij de meeste van zijn bekende opera’s. In 1833 leidde de opera Beatrice di Tenda tot een fiasco.

Bellini vertrok daarop naar Parijs. Hier heeft hij nog één opera gecomponeerd (I Puritani) Sinds juni 1834 liet zijn gezondheid echter te wensen over. Op 23 september 1835 werd hij dood aangetroffen in het huis in Puteaux, dat hem door een rijke zakenman ter beschikking was gesteld. Vermoedelijk is hij gestorven aan cholera, een ziekte die toen vanuit Zuid-Frankrijk kwam opzetten.

Opera’s:

La Straniera
Norma